Viime aikoina julkisuudessa velloneet uutiset hoivajättien laiminlyönneistä ovat surullista seurattavaa sekä herättävät kysymyksiä siitä, millä tavalla haluamme turvata jokaiselle arvokkaan vanhenemisen yhteiskunnassa. Neljä vuotta lähihoitajana työskennelleenä vanhustenhoidossa olen nähnyt sen todellisuuden, mihin suuntaan olemme menossa. Sote-uudistus kaatui ja se olisi ollut yksi keskeisimmistä asioista ratkaistaessa ongelmaa. Tulevilla maakunnilla olisi ollut mahdollisuus järjestää hoivapalveluiden kilpailutuksia suuremmilla hartioilla sekä paremmalla tietotaidolla.

Vanhustenhoidosta on tullut yksityisten terveysfirmojen pelikenttä, jossa voittoja revitään hoidettavien kustannuksella. Tilanne on kestämätön eikä sitä tule hyväksyä missään muodossa yhteiskunnassamme. Kyseessä ovat hoivayhtiöt, joiden osin kasvottomille omistajille tärkeintä on maksimoida rahallinen hyöty hoidettavien kustannuksella.

Kenellä tästä kaikesta on vastuu ja mitä voimme tehdä asialle? Kunnilla on lakisääteinen velvoite järjestää vanhuspalvelut, joten suuri vastuu vanhustenhoidon ulkoistamisesta näille terveysjäteille on myös kunnan päättäjillä.

Isot firmat, joilla on takanaan tehokas koneisto konsulttitoimistojen tukemana, ovat aina etulyöntiasemassa verrattuna kunnan virkamiehiin sekä päättäjiin, kun tehdään sopimuksia ulkoistuksista. Jos joku asia kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta tai siihen löytyy helppo ratkaisu: se ei todennäköisesti ole sitä. Jos aina tartutaan helpoimpaan ratkaisuun, voi lopputulos olla erittäin huono, kuten olemme viime aikoina nähneet. Joissain kunnissa on ulkoistuksiin myös oltu tyytyväisiä ja se on parantanut hoidon laatua.

Vastuu on myös yhteiskunnalla ja on surullista, että meidän täytyy julkisen keskustelun kautta käydä läpi tällaiset asiat, että niihin saadaan muutoksia. Todellista rohkeutta vaaditaan työntekijöiltä, jotka tuovat nämä puutteet ja epäkohdat esiin. Kun tuotiin yksi epäkohta esiin, alkoi niitä löytyä myös muualta. Tulevaisuudessa on erittäin tärkeää pystyä keskustelemaan siitä, millä tavalla ja miten haluamme vanhuksiamme hoidettavan. Väestö vanhenee, eikä tilanteeseen ole näillä näkymin helpotusta luvassa. Arvovalinta on myös se, mihin haluamme rahaa käytettävän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *